1. Scroll
  2. /
  3. Recenzje
  4. /
  5. Patriot Viper Steel 2x 8 GB DDR4 3600 MHz CL14 i 4000 MHz CL16 – test pamięci RAM

Recenzje

08.04.2022 14:29

Patriot Viper Steel 2x 8 GB DDR4 3600 MHz CL14 i 4000 MHz CL16 – test pamięci RAM

Komputery
10
0
0
10
0

Patriot Viper Steel 2x 8 GB DDR4 3600 MHz CL14 i 4000 MHz CL16 – niskie opóźnienia i wysokie taktowanie najlepsze do gier? Sprawdzamy!

Nie widać, by aktualnie najnowsze rozwiązanie do wydajnych komputerów osobistych w jakikolwiek sposób wpłynęło na popularność, dostępność i przede wszystkim ceny modułów DDR4. Pomimo tego, że Alder Lake jak najbardziej wspiera już DDR5, nie zamyka dostępu do standardu wcześniejszego, ponieważ możemy zakupić płyty główne albo z DDR4, albo DDR5 właśnie. Biorąc pod uwagę historię, starszy sprzęt będzie dominować jeszcze przez długi czas i to nie tylko z powodu braku dostępności nowszego, ale też z tego, że DDR5 musi po prostu dojrzeć. Czy zatem warto postawić jeszcze na starsze rozwiązanie? Według Patriota – jak najbardziej.

Zanim przejdziemy do testów wydajności opisywanych modułów, warto poruszyć temat, jak poszczególne procesory radzą sobie z zestawami RAM o różnych taktowaniach. W najlepszej sytuacji niezmiennie są posiadacze Comet Lake i starszych na architekturze Skylake, które to CPU z łatwością uzyskują zegar 4000 MHz lub wyższy i to bez żadnych kombinacji z trybami pracy kontrolera. W tym wypadku jest tylko jeden – synchroniczny, 1:1. Nieco gorzej sprawa wygląda dla Rocket Lake oraz Zen 2 i Zen 3. Mając w komputerze procesor z którejś z tych rodzin, w wariancie synchronicznym, który gwoli ścisłości zapewnia optymalną wydajność, można typowo liczyć na częstotliwość RAM w zakresie 3600-3733 albo 3733-3800 MHz, odpowiednio dla jednostek Intela i AMD.

Dobre sztuki Ryzenów z serii 5000 są w stanie pracować w trybie synchronicznym z taktowaniem pamięci ok. 4000 MHz, ale to jest właściwie loteria – dokładnie taka sama jak z OC procesora. Alder Lake jest w podobnej sytuacji, bo choć w trybie synchronicznym radzą sobie zaskakująco dobrze, współpracując z RAM o częstotliwości 4000 MHz lub nawet wyższej, żadnej gwarancji takowej współpracy ze strony Intela nie otrzymujemy.

Sprawdź też: Pamięć DDR5 – najważniejsze informacje. Czy warto dać szansę DDR5 w 2022 roku

Patriot Viper Steel w wariancie 3600 MHz CL14 i 4000 MHz CL16 wyposażone zostały w dokładnie te same kości pamięci – Samsung B-Die. To właśnie te kości zyskały największą renomę wśród overclockerów, bo są najbardziej podatne na wszelkie próby przetaktowania. Wcześniej do czynienia mieliśmy z reguły ze znanymi G.Skill 3200 MHz CL 14, ale jak widać producenci nie zapominają również o tych, którzy nie chcą mieć z praktyką overclockingu nic wspólnego i wydają na rynek takie moduły, które mogą pochwalić się bardzo dobrymi osiągami już przy wykorzystaniu profilu XMP – co samo w sobie już jest OC, ale przynajmniej nie typowym, ręcznym, tylko gwarantowanym przez samego producenta, półautomatycznym.

-75%
Kody rabatowe Morele Najlepsze promocje w jednym miejscu

Patriot Viper Steel – specyfikacja modułów:

  • Rodzaj: DDR4
  • Pojemność: 2x 8 GB (16 GB)
  • Taktowanie: 3600 MHz i 4000 MHz
  • Opóźnienia: CL 14 dla 3600 MHz i CL 16 dla 4000 MHz
  • Napięcie: 1,45 V
  • Timingi: CL 14-16-16-36 dla 3600 MHz i CL 16-16-16-36 dla 4000 MHz
  • Chłodzenie: Tak, radiator aluminiowy
  • Podświetlenie: Nie
  • XMP: Tak
  • Gwarancja: Wieczysta
Pamięci Patriot Viper Steel 2x 8 GB DDR4 na płycie głównej
Pamięci Patriot Viper Steel 2x 8 GB DDR4 prezentują się elegancko – no chyba, że komuś brakuje podświetlenia RGB

Budowa pamięci i metodologia testowa

Patriot przy tworzeniu serii Viper Steel nie pokusił się o dołączenie żadnego podświetlenia RGB i zdecydował się na stonowany, bardziej minimalistyczny design radiatora. Ten wykonany jest z aluminium i podzielony na dwie części, które anodowane zostało na kolor szary. Znajdziemy na nim w miarę prosty wzorek. Całkowita wysokość modułów w obu przypadkach wynosi 46 mm.

Reklama

Dla zestawu 3600 MHz CL 14 w zapisie SPD (ang. Serial Presence Detect) znaleźć można profil XMP – DDR4-3600 CL14-16-16-36, czyli dokładnie to, co opisuje sam producent. Dla modułów 4000 MHz CL 16 producent przygotował dwa profile XMP. Jeden natywny, czyli DDR4-4000 CL 16-16-16-36 @ 1,45 V, a drugi dodatkowy – DDR4-3600 CL 14-16-16-36 @ 1,45V. Jak widać, do szybszego wariantu dorzucono furtkę bezpieczeństwa, którą wykorzystać możemy w sytuacji, w której nasz procesor nie poradzi sobie z taktowaniem na poziomie 4000 MHz. Poniżej znajdziecie wykres z maksymalnym stabilnym zegarem modułów.

Patriot Viper Steel 2x 8 GB DDR4 3600 MHz CL14
Wykres z maksymalnym stabilnym zegarem modułów Patriot Viper Steel 2x 8 GB DDR4 3600 MHz CL14
Patriot Viper Steel 2x 8 GB DDR4 4000 MHz CL16
Wykres z maksymalnym stabilnym zegarem modułów Patriot Viper Steel 2x 8 GB DDR4 4000 MHz CL16

Wszystkie testy przeprowadzono na platformie opartej o system operacyjny Windows 10 64-bit 1909, sterownik graficzny GeForce Game Ready 466.11 i program monitorujący wydajność w grach – Fraps w wersji 3.5.99. Wartości na wykresach są średnią arytmetyczną rezultatów pochodzących z trzech odrębnych przebiegów, gdzie rozdzielczość zegara czasu rzeczywistego ustawiona została na sztywną wartość 0,5 ms.

Platforma testowa składała się z procesora Intel Core i9-10900K, płyty głównej ASUS ROG Strix Z490-E Gaming, karty graficznej ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti OC, dysku SSD ADATA SP900 128 GB oraz Patriot Viper VPR100 512 GB, zasilacza SilentiumPC Supremo M1 Platinum 700W i obudowy Antec Twelve Hundred V3.

Sprawdź też: Konfigurator zestawu komputerowego PC. Wybieramy podzespoły do wymarzonego peceta

Wydajność w grach

Biorąc pod uwagę stosunkowo niewielką cenę, oba zestawy prezentują naprawdę solidne osiągi, którym zagrozić mogą zazwyczaj jedynie najbardziej ekstremalne wersje modułów G.Skill. Wiadomym jest, że za maksymalną wydajność płaci się najwięcej pieniędzy, ale pod względem opłacalności, Patriot Viper Steel w wariancie 3600 MHz CL 14 i 4000 MHz CL 16 zamiatają wręcz wyżej wspomnianego, głównego konkurenta. Niższa wersja zestawu Viper Steel zapewnia właściwie identyczne osiągi w grach do kultowych już i właściwie dziś niedostępnych G.Skill 3600 MHz CL 15-15-15-35. Wyższy natomiast to współlider w swojej klasie i tak jak już wcześniej wspomnieliśmy, przegrać mogą jedynie z najbardziej wypasionymi modułami na rynku.

Testowane pamięci radzą sobie w grach naprawdę świetnie, a do tego są stosunkowo niedrogie

Jeśli chodzi o podkręcanie, uzyskane rezultaty są bardzo dobre, a wszystko to za sprawą zastosowanych kości Samsung B-Die. W zależności od posiadanego procesora, osiągnięcie 3800 MHz przy CL 14 lub 4000 MHz przy CL 15 nie powinno stanowić żadnych problemów. Wyższe wyniki można zanotować, jeśli jesteśmy użytkownikami procesorów Intel Skylake.

Pomimo tego, że główną zaletą opisywanych modułów jest fakt, że nie musimy bawić się w ręczny overclocking, możliwości istnieją, ponieważ wciąż z obu zestawów można wyciągnąć nieco więcej wydajności. Są to oczywiście różnice kilkuprocentowe, ale jednak istnieją i warto o tym przynajmniej wspomnieć.

Wizualnie moduły Patriot Viper Steel stawiają na klasyczne podejście do tematu – prosty, nierzucający się w oczy radiator bez żadnych LED RGB i innego, gamingowego barachła. Jeśli właśnie na tym nam najbardziej zależy, warto, ale jeśli koniecznie chcemy stworzyć swój wymarzony, świecący komputer, należy rozglądać się za innymi, zdecydowanie droższymi zestawami – głównie z obozu G.Skill. To już zależy jednak od subiektywnych odczuć, o których pisać tutaj nie będziemy. Tak czy inaczej, Viper Steel w opisywanych wcześniej wariantach zasługują ja szczególną uwagę, ponieważ prezentują znakomity wręcz stosunek ceny do wydajności i bardzo dobre możliwości dalszego przetaktowania. Jednym słowem – warto.

Sprawdź też:

10
0

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.