zdjęcia google kto widzi

Poradniki

31.01.2023 11:34

Zdjęcia Google – kto widzi moje zdjęcia?

Google Online
2
0
3
2
0

Aplikacja zdjęcia Google współdziałająca z platformą dysk Google to jedna z najpopularniejszych, jeśli chodzi o przechowywanie zdjęć w chmurze. Gdy korzystamy z aplikacji Zdjęcia Google, kto widzi nasze zdjęcia i jak sprawić, by były one niewidoczne? 

Przechowywanie zdjęć w chmurze stało się ostatnio coraz popularniejsze i umożliwia upewnienie się, że w razie zniszczenia urządzenia nasze zdjęcia wciąż z nami zostaną. Z tego powodu sporą popularność posiada na przykład aplikacja Zdjęcia Google. Kto widzi zdjęcia umieszczone przez nas w tej aplikacji i jak zmieniać ich prywatność?

Kto widzi moje Zdjęcia Google?

Jedyna osoba, która może zobaczyć zdjęcia wrzucone na aplikację zdjęcia Google, to jej autor. Jest to ustawienie domyślne, które trzeba zmienić, by te były pokazywane też innym osobom. Dlatego wrzucając swoje zdjęcia do tej aplikacji, nie trzeba martwić się o swoją prywatność i o to, że zobaczy je ktoś niepożądany. Wszystkie są domyślnie chronione. 

Obecnie Zdjęcia Google to bowiem aplikacja, która stanowi pozostałość po planach firmy Google dotyczących stworzenia własnej platformy społecznościowej. Te plany jednak już naprawdę dawno temu upadły i dziś niektóre aplikacje oferowane przez Google to pozostałość po tym, która zyskała nieco inne funkcje. 

jak pobrać wszystkie zdjęcia z google
To Ty decydujesz, kto będzie widzieć Twoje zdjęcia

Trzeba jednak pamiętać o jednej rzeczy. Jeśli włączymy na naszym koncie w aplikacji Zdjęcia Google tworzenie kopii zapasowej oraz synchronizację, to wszystkie zdjęcia będą dodatkowo przechowywane w chmurze, a także udostępniane na wszystkie urządzenia, na których będziemy zalogowani na tym koncie. Dlatego, jeśli jesteśmy zalogowani na urządzeniu osoby, która ma tych zdjęć nie zobaczyć, to trzeba jeszcze wylogować się ze swojego konta w tamtym miejscu. 

Czy mogę zmienić prywatność zdjęć w dysku Google?

Domyślnie wszystkie zdjęcia, które znajdują się na dysku Google, czyli jednocześnie mogą być obecne w aplikacji zdjęcia Google, są ustawione jako widoczne tylko dla osoby, która je zamieściła. W ten sposób dostępne są tylko z jednego konta. Ich prywatność można zmieniać na wiele sposobów. 

Sprawdź też: Zdjęcia Google – jak pobrać zdjęcia z dysku Google?

Na przykład w aplikacji zdjęcia Google można ustawić opcje mówiące o tym, że zdjęcia będą mogły wyświetlić tylko osoby z linkiem, bądź konta, którym przydzieliliśmy do nich dostęp. Możliwości jest więc całkiem sporo i tylko od nas zależy to, w jaki sposób zmienimy prywatność naszych fotografii w aplikacji Zdjęcia Google. 

Jak udostępnić Zdjęcia Google innym?

Fotografie z galerii zdjęć w aplikacji Zdjęcia Google można udostępniać na wiele sposobów. Wpierw powinniśmy wybrać te, które nas interesują i umieścić je w jednym albumie. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że udostępnimy tylko te zdjęcia, które chcemy, a wszystkie inne pozostaną widoczne jedynie dla nas. 

-75%
Kody rabatowe Morele Najlepsze promocje w jednym miejscu

Następnie po stworzeniu stosownego albumu i dodaniu do niego zdjęć należy kliknąć na komputerze ikonkę trzech połączonych ze sobą kropek, które oznaczają funkcję „Udostępnij”. W ten sposób ukaże nam się wyskakujące okienko. W nim można skorzystać z jednej z kilku opcji. Podstawowa to wpisanie adresu e-mail, numeru telefonu lub nazwy konta osoby, której chcemy udostępnić dany album. Jeśli dany adres e-mail lub numer telefonu będzie powiązany z kontem Google, to zdjęcia można udostępnić w ten sposób. 

Sprawdź też: Wiadomości Google – jak włączyć i korzystać? Poradnik

Inna możliwość to wygenerowanie indywidualnego linku, po którego wysłaniu wystarczy, że adresat w niego wejdzie i będzie miał pełen dostęp do udostępnionych przez nas zdjęć. Jeśli posiadamy aplikację Facebook, czy też Twitter, to można link wysłać z pomocą jednej z tych aplikacji bezpośrednio z poziomu Google Photos. 

Czy Zdjęcia Google są bezpieczne?

Tak, Google Photos to jak najbardziej bezpieczna aplikacja. Wszystkie umieszczone przez nas fotografie domyślnie są widoczne tylko dla nas, dzięki czemu żadna osoba nie powinna się martwić, że ktoś zobaczy moje zdjęcia. Ponadto nie można zapominać, że zintegrowana z aplikacją chmura Google pozwala zabezpieczyć wszystkie zdjęcia przed utratą w razie zniszczenia urządzenia, na którym się one znajdują.

Sprawdź też: Google Trends – jak korzystać z tego narzędzia?

2
0

Podziel się:

Komentarze (3)

Prywatność nie równa się google. Oni na tym zarabiają. Zdjęcia widzi autor, jakieś algorytmy z google i ew. pracownik google (ale jest zobowiązany do tajemnicy :)).

Nie chce aby moje zdjęcia oryginalne były udostępniane publicznie tylko moje kontakty,czekam na dostęp do moich zdjęć oryginalny Ewa.

Nie chce aby moje i moich zdjęć znajomych widział z poza moimi znajomymi nie wszystkimi znajomymi i przetwarzanie publicznie rzeby nikt nie miał dostępu do moich prywatnych zdjec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *