1. Scroll
  2. /
  3. Poradniki
  4. /
  5. Rezygnacja ze Spotify – jak usunąć konto? Instrukcja krok po kroku

Poradniki

1 miesiąc temu

Rezygnacja ze Spotify – jak usunąć konto? Instrukcja krok po kroku

Programy i aplikacje
4
0
0
4
0

Znudził Cię Spotify i chciałbyś zatrzeć ślady swojej bytności w tej usłudze? Wyjaśniamy, jak usunąć profil w najpopularniejszym serwisie do strumieniowego słuchania muzyki. Sprawdź, co stracisz, gdy dezaktywujesz konto oraz w jaki sposób zrezygnować z wersji premium.

Jak usunąć konto na Spotify?

Aby usunąć konto na Spotify, musisz zalogować się na swój profil, korzystając z przeglądarki internetowej na komputerze lub smartfonie. Nie ma możliwości dezaktywacji tej usługi za pośrednictwem aplikacji mobilnej. Jeśli wejdziesz w ustawienia konta z tego poziomu, ostatecznie zostaniesz przekierowany na stronę internetową Spotify. Warto dodać, że możesz samodzielnie dezaktywować swoje konto tylko wtedy, gdy masz jego darmową wersję. W innym przypadku konieczny będzie kontakt z obsługą serwisu w celu podania przyczyny rezygnacji.

Sprawdź: Tidal vs Spotify — która platforma streamingowa jest lepsza? Zobacz porównanie 2021!

A więc, aby usunąć konto, otwórz stronę pomocy technicznej Spotify. Gdy już znajdziesz się w witrynie, sprawdź koniecznie, czy jesteś zalogowany na swoim profilu. Szkoda byłoby skasować wszystkie playlisty innemu domownikowi. Następnie wykonaj poniższe instrukcje krok po kroku. Wybierz przycisk — „Zamknij konto”. Zostaniesz przekierowany do krótkiego formularza, w którym musisz zaznaczyć odpowiednie opcje. Wybierz – „Konto”, a następnie wariant – „Chcę usunąć swoje konto”. 

W kolejnym etapie masz możliwość samodzielnej dezaktywacji, jeśli korzystałeś z bezpłatnej wersji serwisu. W przypadku wariantu premium możesz z niego zrezygnować bądź skontaktować się z pracownikiem Spotify poprzez odpowiedni formularz kontaktowy. Zamknij konto lub skontaktuj się z obsługą serwisu. Jeśli masz możliwość i zdecydujesz się dezaktywować profil, pozostaje ostatni krok: sprawdź skrzynkę odbiorczą na e-mailu i zamknij trwale konto poprzez link załączony do wiadomości. 

Jak zrezygnować z konta Spotify Premium? 

Warto dodać, że jeśli jesteś użytkownikiem, który do tej pory korzystał ze Spotify Premium i nie masz ochoty udzielać żadnych informacji o powodach rezygnacji, nie musisz tego robić. Zaczekaj po prostu cierpliwie, aż minie Twój ostatni miesiąc w wersji rozszerzonej. Wówczas profil przejdzie na bezpłatny wariant usługi i będziesz mieć możliwość wykonania dezaktywacji profilu samodzielnie. 

Jak usunąć konto na spotify

Jeżeli z jakiegoś powodu nie chcesz czekać do końca płatnej subskrypcji, możesz w każdej chwili usunąć konto premium na Spotify. Wybór tej opcji jest bardziej praktyczny, ponieważ zawsze istnieje możliwość powrotu do wersji premium oraz spersonalizowanych playlist. Co więcej, nadal możesz korzystać z aplikacji, chociaż wiąże się to z wieloma ograniczeniami (reklamy, brak możliwości przewijania utworów, brak trybu offline). 

Istnieją dwa dziecinnie proste sposoby na rezygnację ze Spotify Premium. Pierwszy opisaliśmy już wcześniej — czyli poprzez odpowiedni formularz kontaktowy. Masz też możliwość dezaktywacji, korzystając z ustawień konta na głównej stronie internetowej serwisu. Wybierasz swój profil, a następnie „Konto” oraz zakładkę — „Dostępne plany”. Na samym dole strony znajdziesz opcję anulowania wersji premium i pozostania przy darmowym koncie. 

Co tracimy, usuwając swoje konto? 

Skoro już wiesz, jak możesz usunąć konto na Spotify, warto poznać konsekwencje tego działania. Jeśli trwale dezaktywujesz swój profil w tej usłudze abonamentowej, stracisz zapisaną wcześniej muzykę, podcasty oraz playlisty. Nie będziesz mieć też dostępu do wszystkich utworów i podcastów dostępnych na tej platformie strumieniowej. W przypadku zmiany zdania nie istnieje również możliwość ponownego użycia dotychczasowej nazwy użytkownika. 

Czy można odzyskać konto?

Być może zdecydowałeś się usunąć konto w serwisie Spotify, ale potem pożałowałeś decyzji i chcesz je odzyskać. Właściwie jest to możliwe, lecz nie bez powodu zamknięcie profilu uznaje się za trwałe. Po usunięciu konta nadal masz 7 dni na reaktywacje profilu poprzez link, który znajdziesz w swojej skrzynce odbiorczej na połączonym z usługą e-mailu. Po upływie tygodnia niestety nie masz już możliwości reaktywacji konta. Jeśli nadal będziesz chciał powrócić do tego serwisu strumieniowania muzyki i podcastów musisz założyć nowe.

Może Cię zainteresować: Spotify Premium – ile kosztuje? Jakie opcje są w ofercie?

Podsumowując, jeżeli znudzisz się serwisem Spotify lub zdecydujesz się na inną platformę umożliwiającą słuchanie muzyki oraz podcastów, bezproblemowo możesz raz na zawsze dezaktywować swój profil w serwisie, chociaż wiąże się to z pewnymi następstwami. Jeżeli jednak wolisz zachować konto, a wraz z nim spersonalizowane playlisty, ale nie chcesz już więcej opłacać abonamentu, zrobisz to bez ponoszenia żadnych konsekwencji. Możesz także w dowolnym momencie powrócić do wersji premium serwisu. Rekomendujemy drugie rozwiązanie, jednak wybór należy do Ciebie. 

4
0

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.