1. Scroll
  2. /
  3. Poradniki
  4. /
  5. Usuwanie konta na Facebooku – podpowiadamy, jak pozbyć się konta na najpopularniejszym serwisie społecznościowym

Poradniki

1 miesiąc temu

Usuwanie konta na Facebooku – podpowiadamy, jak pozbyć się konta na najpopularniejszym serwisie społecznościowym

Online
1
0
0
1
0

Jak usunąć konto z Facebooka? Nie jest to skomplikowana procedura – w niniejszym poradniku podpowiadamy, jak tego dokonać, by wymazać swój ślad z tego portalu.

Znasz kogoś, kto usunął konto na Facebooku i zastanawiasz się, dlaczego to zrobił? Otóż okazuje się, że istnieje wiele powodów, dla których użytkownicy coraz częściej decydują się na likwidację konta na najpopularniejszym portalu społecznościowym. 

Najistotniejsze przesłanki, mające wpływ na podjęcie takiej właśnie decyzji, to m.in.: 

  • szpiegowanie użytkowników, 
  • kontrowersyjna polityka prywatności,
  • przejawy stalkingu,
  • mowa nienawiści,
  • wątpliwe zabezpieczenia używane przez portal, 
  • wycieki prywatnych danych. 
jak usunąć facebooka

Na zmniejszenie poziomu społecznego zaufania względem Facebooka niebagatelny wpływ miała afera z 2018 r., kiedy to serwis sprzedał  prywatne dane 50 mln użytkowników firmie Cambridge Analytica. Jaki był tego cel? W skrócie – manipulowanie użytkownikami Facebooka oraz opinią publiczną. 

Zobacz też: Ukrywanie listy znajomych na Facebooku. Jak to zrobić?

Brytyjska firma, na podstawie uzyskanych danych, stworzyła reklamy dopasowane do profilu psychologicznego użytkowników, aby za ich pośrednictwem wpłynąć podprogowo na podejmowane przez wyborców decyzje. Prywatne dane milionów użytkowników posłużyły do szerzenia dezinformacji, a sam portal stał się potężną polityczną bronią. 

Chcesz uniknąć sytuacji, w której Twoje prywatne dane trafią w niepowołane ręce? A może znudziło Ci się już korzystanie z mediów społecznościowych i nie chcesz dzielić się ze światem wydarzeniami z życia? Z poniższego artykułu dowiesz się, jak usunąć konto z Facebooka na stałe. 

Usunięcie a dezaktywacja konta na Fb – różnice

Jako użytkownik Facebooka masz dwie możliwości, aby ukryć swój profil w tym serwisie. Pierwsza z nich to dezaktywacja konta, druga – jego usunięcie. Czym różnią się obie te procedury? 

Usunięcie konta jest trwałe, tak więc po wybraniu tej opcji nie będziesz miał możliwości przywrócenia swojego profilu ani odzyskania danych (w tym m.in. zdjęć). Stracisz także dostęp do usług, do których dotychczas logowałeś się za pośrednictwem Facebooka (również do swoich fanpage’y i grup). 

usuwanie konta na fb

Dezaktywacja konta polega natomiast na tymczasowym wyłączeniu jego widoczności w serwisie. Procedura ta różni się od pierwszej tym, że jest całkowicie odwracalna – wystarczy zalogować się do serwisu w dowolnym momencie za pomocą swojego loginu i hasła. 

Kolejną różnicą pomiędzy usunięciem a dezaktywacją jest to, że wybierając tę drugą opcję, wszystkie dane zgromadzone na Twoim koncie w dalszym ciągu będą przechowywane na serwerze. W czasie, w którym profil będzie nieaktywny, nie stracisz dostępu do zewnętrznych usług. 

Należy jednak mieć świadomość, że zarówno w jednym, jak i drugim przypadku może się zdarzyć, że historie konserwacji na Facebookowym czacie nie zostaną usunięte. Kopie wiadomości przechowywane będą w skrzynkach odbiorczych adresatów, dopóki Ci ich nie wykasują. 

Poniżej dowiesz się, jak usunąć profil z Facebooka tymczasowo i na stałe. 

Zobacz też: Podpowiadamy, jak zmienić hasło na Facebooku

Co powoduje dezaktywacja konta FB?

Dezaktywacja konta na FB sprawi, że wszystkie Twoje aktywności, w tym posty i komentarze, staną się niewidoczne dla innych użytkowników. Nie będzie także możliwe wyszukanie Twojego profilu ani w wyszukiwarce, ani po imieniu i nazwisku, ani też za pomocą linku. W tym ostatnim przypadku użytkownik zobaczy komunikat o błędzie. 

Jak usunąć swój profil z Facebooka tymczasowo? 

  1. Zaloguj się na swój profil.
  2. W prawym górnym rogu kliknij ikonę strzałki.
  3. Z rozwijanego menu wybierz “Ustawienia i prywatność”, następnie “Ustawienia”. 
  4. W kolumnie z lewej strony kliknij opcję “Twoje informacje na Facebooku”, a następnie – “Dezaktywacja konta”. 

Zamykając tymczasowo konto na portalu, pamiętaj o tym, aby dezaktywować także Messengera – w przeciwnym razie użytkownicy nadal będą mogli wysyłać do Ciebie wiadomości, a także zaproszenie do grona znajomych.

Usuwanie Facebooka – procedura

usuwanie a dezaktywacja konta na fb

Zastanawiasz się, jak usunąć Facebooka? Okazuje się to nie lada wyzwaniem. Przede wszystkim należy zdać sobie sprawę z tego, że niemożliwe jest wykasowanie swojego profilu od razu. Od momentu zlecenia dezaktywacji konta do momentu jego permanentnego usunięcia musi upłynąć 30 dni kalendarzowych. 

Poznaj najprostszą instrukcję na to, jak usunąć Facebooka. 

  1. Zaloguj się na swoje konto. 
  2. Kliknij ikonę strzałki w prawym górnym rogu strony. 
  3. Wybierz kolejno opcję „Ustawienia i prywatność” oraz „Ustawienia”.
  4. Z kolumny po lewej stronie wybierz “Twoje informacje na Facebooku”.
  5. Kliknij na „Dezaktywacja i usunięcie”, następnie  „Usuń konto na stałe” i “Przejdź do usuwania konta”.
  6. Wpisz hasło do konta i kliknij “Kontynuuj” celem potwierdzenia procedury. 

Jeśli zmienisz zdanie i będziesz chcieć zrezygnować z usuwania profilu, wystarczy że w ciągu kolejnych 30 dni zalogujesz się na swoje konto i wybierzesz opcję “Anuluj usunięcie”. 

Uwaga! Zgodnie z polityką prywatności Facebooka kopia Twoich prywatnych danych, w tym zdjęć, postów i komentarzy, może być przechowywana na serwerach jeszcze nawet po upływie 90 dni. 

Zobacz też: Ankieta na Messengerze lub Facebooku — jak ją zrobić? Szybka instrukcja

Czy usunięcie konta jest odwracalne?

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, możesz zrezygnować z usuwania konta w ciągu 30 dni od momentu jego dezaktywacji. Po tym czasie anulowanie procedury nie będzie możliwe, a Ty stracisz dostęp do swoich grup i stron, opublikowanych w profilu zdjęć i postów, a także listy znajomych. 

Jeśli do tej pory logowałeś się do zewnętrznego serwisu za pośrednictwem FB, konieczny może okazać się kontakt z działem obsługi celem przywrócenia do niego dostępu. 

Czy możliwe jest usunięcie konta krewnego, który z przyczyn zdrowotnych sam nie może tego dokonać?

Zastanawiasz się, jak usunąć Facebooka swojego krewnego lub przyjaciela? Jest na to sposób. Jeśli Twój bliski jest ubezwłasnowolniony z przyczyn medycznych i nie masz pewności, czy w najbliższym czasie będzie w stanie samodzielnie zarządzać swoim kontem na FB, możesz zlecić jego dezaktywację. 

Procedura ta dotyczy także zmarłych bliskich. Jeśli nie chcesz, aby po śmierci członka rodziny lub przyjaciela, jego profil trafił w niepowołane ręce, skorzystaj z dedykowanego formularza na stronie Facebooka. (https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480).

W każdej chwili w ustawieniach swojego konta możesz podać dane osoby (opiekuna), która w razie wypadku lub Twojej śmierci, uzyska pełen dostęp do profilu. Jak to zrobić? 

  1. Kliknij w ikonę strzałki. 
  2. Wybierz “Ustawienia i prywatność”, następnie “Ustawienia”. 
  3. W zakładce po lewej stronie znajdziesz swoje imię i nazwisko – w tym polu będziesz mógł zdecydować, co stanie się z kontem po Twojej  śmierci. 

A z jakiego powodu Ty myślisz o usunięciu konta na Facebooku? Daj znać w komentarzu.

1
0

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.