1. Scroll
  2. /
  3. Poradniki
  4. /
  5. Usuwanie konta Google z telefonu — jak to zrobić?

Poradniki

4 miesiące temu

Usuwanie konta Google z telefonu — jak to zrobić?

Android i iOS
8
0
0
8
0

Posiadanie konta Google na telefonie wiąże się z licznymi ułatwieniami. Co jednak, gdy chcemy się go pozbyć? Jak usunąć konto Google z telefonu? Czy to możliwe? Z czym się to wiąże?

Usuwanie konta Google ze smartfona

W smartfonach z systemem operacyjnym Android użytkownik, który w pełni chce korzystać z usług Google, musi założyć swoje indywidualne konto — jeżeli jeszcze go nie ma. Z profilem posiadacza telefonu zostaje powiązany automatycznie jego adres e-mail, a także zdjęcia, numery telefonów, hasła i inne informacje, które są przechowywane w wirtualnej pamięci konta Google. Jeśli nie chcesz już korzystać z obecnego konta lub chcesz sprzedać swój smartfon, możesz usunąć niepotrzebne Ci konta Google. Zastanawiasz się, jak to zrobić? Jak usunąć konto Google z telefonu?

Usuwanie konta Google z telefonu - scroll, historia
Na koncie Google zapisywanych jest wiele informacji np. o historii odwiedzanych przez nas witryn

Najprostszym sposobem jest wykonanie całkowitego resetu, jednak takie działanie sprawi, że wszystkie funkcje zostaną przywrócone do ustawień fabrycznych. Poznaj sposób na to, jak z telefonu usunąć konto Google bez utraty wszystkich danych zgromadzonych na telefonie.

Sprawdź też: Jak odzyskać dane i kontakty z telefonu, jeśli smartfon się nie włącza, jest po resecie lub ma uszkodzony wyświetlacz

Usuwanie niepotrzebnego konta użytkownika rozpocznij od znalezienia ogólnych ustawień telefonu na ekranie startowym. W następnej kolejności odszukaj sekcję „Kopia zapasowa i konta” i przejdź do panelu „Konta”. Znajdziesz tam wszystkie dostępne profile Google zapisane na Twoim smartfonie. Wybierz to, na którego usunięciu Ci zależy i następnie kliknij „Usuń konto”. Swoją decyzję musisz potwierdzić, jeszcze raz wybierając polecenie usunięcia konta. Jeśli profil, który chcesz usunąć, jest jedynym kontem użytkownika — system może wymagać od Ciebie podania kodu PIN, wprowadzenia wzoru lub hasła zabezpieczającego, które potwierdzi autentyczność Twojej osoby i będzie stanowić o bezpieczeństwie całego procesu.

Usuwanie konta Google z telefonu - kasowanie
Sposobem na usunięcie konta jest przywrócenie smartfona do ustawień fabrycznych

Resetowanie telefonu — drastyczna metoda na usunięcie konta Google

Skutecznym, choć radykalnym sposobem usunięcia konta Google jest przywrócenie telefonu do ustawień fabrycznych, czyli wykonanie resetu. Aby to zrobić, podobnie, jak w wyżej opisywanej metodzie należy w pierwszej kolejności odszukać moduł ogólnych ustawień telefonu na ekranie głównym i przejść do sekcji „Kopia i kasowanie ustawień”. W tym panelu odszukaj „Ustawienia fabryczne” i przejdź do opcji szczegółowych. Wybierz „Resetuj telefon” – to wszystko! Jeśli proces ten zostanie przeprowadzony pomyślnie, Twój smartfon uruchomi się w początkowej wersji oprogramowania, która będzie pozbawiona wszystkich danych.

Jak usunąć konto Google z telefonu po resecie? Jeśli zdecydujesz się na tę metodę usuwania konta, nie musisz wykonywać żadnych dodatkowych czynności. Po ponownym uruchomieniu urządzenia, Twój profil Google automatycznie zostanie usunięty.

Usuwanie konta Google z telefonu - logowanie
Bez zalogowania się na konto Google nie skorzystamy ze wszystkich funkcji smartfona

Konsekwencje usunięcia konta Google z telefonu

Czy wiesz, co się stanie, jak usuniesz z telefonu konto Google? Główną konsekwencją tego procesu jest brak możliwości korzystania ze wszystkich usług Google. Usunięcie konta Google pozbawi Cię uprawnień do skrzynki mailowej, dysku i sklepu Google Play z poziomu telefonu. Jeśli przy pomocy konta Google wcześniej udało Ci się uzyskać dostęp do subskrypcji aplikacji i treści w innych serwisach, np. na YouTubie — po usunięciu konta z telefonu utracisz zapisane w zainstalowanej aplikacji dane na temat Twoich upodobań i subskrypcji. Korzystanie z YT wciąż jednak będzie możliwe, a po ponownym zalogowaniu dane Twojego konta powrócą.

Jak usunąć konto Google z telefonu, by nie utracić swoich danych? Jeśli zależy Ci na możliwości odtworzenia zgromadzonych danych na innym urządzeniu, przed rozpoczęciem procesu usuwania konta przejrzyj swoje pliki i zastosuj synchronizację danych. Takie działanie pozwoli Ci korzystać z nich w innym miejscu niż dotychczasowy telefon. Dobrym pomysłem może okazać się również sprawdzenie danych do logowania, którymi będziesz mógł zalogować się do swojego konta na innym urządzeniu. Możesz również utworzyć zapasową kopię danych w innym miejscu niż usługi Google. Takie zabezpieczenie pozwoli Ci się uchronić przed utratą ważnych danych i umożliwia swobodne korzystanie z profili po usunięciu konta Google.

Usuwanie konta Google z telefonu - konta google na telefonie
W ustawieniach smartfona znajdziemy informacje o kontach Google, na jakie jesteśmy zalogowani

Factory Reset Protection — co to jest i dlaczego trzeba na to uważać przy resetowaniu telefonu?

W telefonach z systemem Android w wersji 5.1 lub nowszej od 2015 roku funkcjonuje zabezpieczenie Factory Reset Protection. To blokada systemu, która uniemożliwia używanie smartfonu przez osoby trzecie nawet po przywróceniu jego profilu do ustawień fabrycznych. Zabezpieczenie chroni dostęp do Twojego telefonu, w tym również prywatne dane. Przed wykonaniem twardego resetu, warto sprawdzić i zapisać hasło do głównego konta Google dla zachowania optymalnego bezpieczeństwa, dzięki któremu usuniesz blokadę FRP, jeśli pojawi się po ponownym uruchomieniu telefonu w przypadku wystąpienia systemowych błędów.

Sprawdź też: Jak włączyć BIOS/UEFI? Pokazujemy, jak włączyć BIOS w Windows 10 i na laptopie

8
0

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.